Slovák Lubo je má zase spojené s barvením vajíček, rodinnými setkáními a bohatým stolem, veselými zvyky, kdy kluci polévají holky vodou a za to dostanou vajíčko, panáka nebo sladký dáreček. A pro Markétu je to hlavně čas strávený s rodinou, kdy se peče mazanec, barví vajíčka a vaří se nějaká výborná sváteční bašta.
Úkol týdne je zelený a někteří soutěžící to pojmou vskutku nápaditě a originálně. Muži jsou v mírné přesile a všichni budou opět bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun i o přízeň diváků, která jim může přinést dalších 10 tisíc navíc. Ze stejné částky se může těšit i jeden z hlasujících diváků. Sledujte pohodové, pestré a zajímavé velikonoční Prostřeno! a nezapomeňte hlasovat!
Prostřeno – 29.3. 2018 – Ľubomír:
Ve čtvrtek 29.3. 2018 v pořadu Prostřeno uvaří Slovák Ľubomír (32). Slovák Lubo také nemíní taktizovat, snad prý jen tím, jak dobře uvaří a kolegy pohostí. Žije v hostivařském bytě s manželkou a malou dcerkou Stelou. Pracuje jako dělník a doma rád vaří, hlavně o víkendech. Rád se baví a záleží mu na tom, aby si u něj hosté pochutnali a nenudili se. To druhé se mu s pořádnou lidovou kapelou a chvilkou napínavé přípravy opravdu povede, vaření mu ale na sto procent nevyjde.
I Lubo je nervózní víc, než předpokládal. Jeho menu není striktně velikonoční, zčásti jde o hostitelovy recepty a hlavní chod s kuřecím masem, mozzarellou a rajčaty je spíš jako z italské kuchyně. „Nebíčko v papuľke“ hostům předem nic neprozradí a není divu, že Řek Vasilis ani netuší, co to je „papuľka“. A co znamená první „syrová roláda“? Je opravdu syrová nebo sýrová? Bé je správně, jde o známou roládu z roztaveného, uváleného a naplněného sýra, na Slovensku často podávanou jako sváteční předkrm. Roláda je chutná, bohužel ještě nestihla správně ztuhnout.
Co se skrývá pod „zeleno bielou polievkou“? Náš starý dobrý brokolicový krém, který se prý na východě Slovenska jí na Zelený čtvrtek. Kdo se těšil na pořádnou kapustnicu, má smůlu, protože ta bývá na menu až v pondělí s hromadou řízků a salátem. Toho se ale ve čtvrtek hosté nedočkají, zato dostanou přesolené domácí pečivo. Řídké těsto kuchaře potrápilo, tak bulky radši upekl ve formičkách na muffiny.
A Lubomírův úkol týdne je opravdu originál. Zelený je až běda, ale žádná zdravá jarní pochoutka to není. Ve sklenici zeleného piva je utopený panák zelené! Ještě jedno „veľkonočné prekvapenie“ na hosty čeká v podobě sladké tečky. Ta sice moc sladká není, ale o to víc osvěžující je pohár s domácí ovocnou zmrzlinou. Nebo je to spíš sorbet?
Nenechte si ujít další Prostřeno, kde uvaří hostitel Ľubomír,
ve čtvrtek 29.3. 2018 od 17.50 na Primě.
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová