Slovák Lubo je má zase spojené s barvením vajíček, rodinnými setkáními a bohatým stolem, veselými zvyky, kdy kluci polévají holky vodou a za to dostanou vajíčko, panáka nebo sladký dáreček. A pro Markétu je to hlavně čas strávený s rodinou, kdy se peče mazanec, barví vajíčka a vaří se nějaká výborná sváteční bašta.
Úkol týdne je zelený a někteří soutěžící to pojmou vskutku nápaditě a originálně. Muži jsou v mírné přesile a všichni budou opět bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun i o přízeň diváků, která jim může přinést dalších 10 tisíc navíc. Ze stejné částky se může těšit i jeden z hlasujících diváků. Sledujte pohodové, pestré a zajímavé velikonoční Prostřeno! a nezapomeňte hlasovat!
Prostřeno – 27.3. 2018 – Vasilis:
V úterý 27.3. 2018 v pořadu Prostřeno uvaří Řek Vasilis (39). Ani Řek Vasilis nemíní na taktiku moc spoléhat, prý ji neumí ani používat, říká o sobě obchodní zástupce pro velkou americkou technologickou firmu a vystudovaný chemik. Svoji původní profesi předvede během zábavy, kdy uspořádá malý domácí ohňostroj, což ho stojí propálený ubrus i čalounění křesla.
Vasilis pochází z Atén, žije u nás téměř patnáct let a česky mluví dobře. Hosté se v jeho bytě v michelské novostavbě cítí dobře a většinou se už těší na řecké menu, které pozorný hostitel s láskou a péčí předvede. Začne zajímavou úpravou větších krevet v rajské omáčce, zapečených s fetou. Naděžda má na krevety alergii, ale ze zvědavosti trochu ochutná. Přesto si musí vzít protialergický prášek, který jí hostitel promptně a ochotně nabídne.
Dobře to dopadne a následující řecká čočková polévka, ochucená rajčaty, je příjemným překvapením. Na hlavní chod Vasilis upeče sváteční velikonoční jehně s brambory. V úterý toho moc nesní Markéta, která jehněčí nemusí, jenže maso je šťavnaté, voňavé a prostě výborné. Jako úkol týdne Vasilis připraví tzatziki.
Krok za krokem, jak má tradiční okurkový salát s tučným řeckým jogurtem, česnekem, koprem a zelenou petrželí vypadat. Prostě paráda! A v žádném případě nevázne u stolu ani konverzace, kdy se od hostitele spolustolovníci dozvědí místy překvapivé informace o řeckých zvycích. A samozřejmě nechybí ani pálenka ouzo nebo po pryskyřici vonící víno retsina.