To se projeví i v jídelníčcích, fantazii se meze nekladou. Účastníci, z nichž dva prožili část života v cizině, se ve svých jídelníčcích inspirovali ve Španělsku, Itálii, Thajsku, Maďarsku, Austrálii, na menu se dostanou i pštrosí steaky. To bude pro většinu soutěžících premiéra, stejně jako občas i netradiční servírování pokrmů. Úkol týdne souvisí s lokalitou, tou sousedskou - Moravané a Slezané mají připravit nějakou polskou specialitu.
Do Polska jezdí často na nákupy a z tamní gastronomie určitě něco nejen odkoukali, ale i ochutnali. Nebo také poradí babičky a samozřejmě internet. A kdo to celé vyhraje? Mládí, nebo zkušenost? Dobré jídlo, nebo zvítězí taktika? Napínavé to bude až do konce! A nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc nemusí získat jenom váš favorit, ale také vy!
Prostřeno – 9.12. 2019 – Tomáš:
V pondělí 9.12. 2019 uvaří v pořadu Prostřeno první hostitel Tomáš (48). Týden zahájíme v domku u Tomáše, který má se svou ženou dohromady šest dětí, ale jen jedno společné. Vyučil se jako zedník-obkladač, nyní vede tým v továrně na výrobu světel do aut. Deset let prožil tento sympatický chlapík ve Španělsku – kam jel původně jen na dovolenou, ale tak se mu tam zalíbilo, že v zemi zůstal.
Domů se vrátil po letech kvůli rodině a aby pomohl svému otci se včelařením, což je i Tomášův koníček a bude též součástí pondělní zábavy. Tomáš tedy vsadí na španělský večer. Zaujme už první chod „letní salát s parmskou šunkou a jahodami“, předkrm kombinuje nevšední chutě, které ale dohromady ladí. Gazpacho je známá studená zeleninová polévka, vhodná jako osvěžení pro horké letní dny, pro soupeře je ale studená až moc.
Hlavní chod, katalánskou paellu, servíruje Tomáš na originální obří pánvi. Rýžový pokrm bývá s masem nebo s mořskými plody, Tomáš se rozhodl pro první variantu. A jako poslední chod hostitel připraví flambovaný ananas se zmrzlinou a malinami, hosté by uvítali, kdyby u toho mohli být přítomni, ale protože Tomáš přišel den předem, kdy si to zkoušel, málem o obočí, je radši opatrný. Na to, že je to první společný večer, se nikdo nestydí a nuda u stolu také nehrozí.