Je kromě místa a účasti v pořadu něco, co amatérské kuchaře ze severu Moravy spojuje? Je mezi nimi pár nadšených rybářů, ale hlavně - kdyby populační vývoj naší republiky visel na jejich bedrech, nastala by v Česku populační exploze! Tři z našich spoluhodovníků totiž mají po čtyřech dětech! Kořením pořadu je pak poslední hostitelka Šárka, která dorazila až z Kanárských ostrovů, kde už dvacet let žije, muzicíruje, zpívá a podniká v cestovním ruchu.
Co řeknou soupeři na její španělské menu, kde sice chybí polévka, ale stůl se prohýbá pod dalšími chody? A samozřejmě nechybí ani „mořské potvory“. Kdo si bude poslední večeři ošklivit a kdo si naopak pochutná? A kdo z chlapů se rozpláče? Jak to nakonec celé dopadne? Sledujte Prostřeno! a hlasujte! Opět bude na co se dívat a co hodnotit!
Prostřeno – 7.2. 2018 – Ivo:
Ve středu 7.2. 2018 uvaří v pořadu Prostřeno distributor vína, zcestovalý Ivo (39). Ivo kvůli práci často cestuje, už dříve pobýval jako svářeč a montér hodně ve Francii, kde se naučil rozumět vínu a vybranému jídlu. Tuto skutečnost chce uprostřed týdne zúročit v domě, kde žije asi rok se svou rodinou. Je dvakrát rozvedený a momentálně má přítelkyni. Kolegy v jeho ložnici zaujme vinotéka, součástí bytu je také šatna.
Ivo je naštěstí kliďas, takže případnou kritiku nese v pohodě, i když do své večeře asi docela investoval. Začne se na vysoké noze pravým šampaňským, což je pro některé z hostů jistě premiéra. Stejně jako toust s „foie gras s karamelizovanou hruškou a piniovými ořechy“, jenže dobrý a oku lahodící předkrm je jen malá porce, pro Jardu úplně miniaturní. Šárka pozná, že nejde o obyčejná játra, a rozvine se debata, jak etické podobné pochoutky vůbec jsou.
Asi nejhůře dopadne další francouzská specialita – „krém z pečené červené cibule s tymiánovou tyčinkou a chipsem ze sýra Comté“. Hostitel si dá s přípravou polévky dost práce, nikdo to ale neocení. Cibule je pečená, stejně jako domácí tyčinky, ale fialová polévka nechutná a tyčinky se jim zdají tvrdé. Mnohem lépe je na tom hlavní chod - pečená kachna na pomerančích, která by byla výborná, jen kdyby bramborové pyré nebylo studené. Naopak žáru schytal až moc „francouzský jablečný koláč s vanilkovým Crème Chantilly“, jenž opět lépe vypadá, než chutná - jablka jsou bohužel připálená.
A Helena, která má k jídlu asi nejvíce připomínek, jablka stejně nemá ráda. Prost, jestli to na hosty není všechno až moc moderní a moc luxusní. I když se Ivo soupeřům věnuje, na jídlo se místy dlouho čeká. Není divu… Ivo kolegům zprostředkuje také sommeliérskou zkušenost: rozpoznají v nabídnutých esencích, k nimž si mají přičichnout, o jaké vůně a příchutě se jedná?