Zlínský týden zahájí vegetariánka Nikola, která představí alternativní menu, protože Prostřeno! nevnímá jako festival masných pokrmů a jde na to jinak. Jak uspěje? A jak bude v průběhu týdne hodnotit ostatní? To je v podobné situaci, kdy část menu soutěžící neochutná, vždycky oříšek. Ostatní jídelníčky budou masité a dost tradiční, i když i tady se pár zajímavostí, místy až bizarností také objeví.
A kdo bude největší hráč? Nejstarší Soňa, nebo zdravotní sestra Petra? Ani Daniela nikomu nic nedaruje, sama ale pohoří. A komu se povede nejlepší úkol týdne – domácí zmrzlina? To všechno a ještě mnohem víc uvidíte, když si nenecháte ujít další týden s oblíbeným pořadem Prostřeno!
Prostřeno – 4.10. 2017 – Soňa:
Ve středu 4.10.2017 uvaří v pořadu Prostřeno kartářka Soňa (59). Nejstarší hostitelka Soňa má za sebou bohatý život i zdravotní problémy, dokonce přežila klinickou smrt. Dnes žije s přítelem v rodinném domě v Otrokovicích. Soňa je takový svéráz se spoustou zájmů, má svůj svět, vlastní názory a kritiku snáší dost špatně. A ta se na její hlavu snese hlavně od Daniely, se kterou se špičkují už od začátku, dnes se skoro pohádají ohledně masa v polévce a atmosféru středeční večeře to samozřejmě ovlivní.
Negativně. Daniela má spoustu otázek a připomínek, Soně připadá jako nevěřící Tomáš a leze jí to na nervy. Hosté si zase všímají, že hostitelka se nechová ke všem s respektem, večírek v její režii je poněkud chaotický. Například přípitek si každý může zvolit jiný a podobně. I dnes bude na jídelníčku, ke smutku Nikol, která by chtěla něco bezmasého, originálního a nevšedního, hodně masa. To originální je - prý z černého amerického býčka a stehna jsou z kohouta, což ještě nikdo nikdy nejedl.
Na první chod jsou plněné „klobásníky ze špaldové mouky“. Upeče Soňa klobásníky jen se zelím nebo se sýrem zvlášť pro Nikolu? Klobás je v předkrmu podle ostatních prý sice málo, slaniny o to více, ale neupeče, protože z principu nechce. Na vegetariánku u stolu myslí až u hlavního chodu, kdy Nikole připraví místo dvou druhů mas hlívu ústřičnou, i když houby prý stejně připravuje spolu s masem.
To ale Nikola neví, co ale ucítí, to je připálená cibulka, kvůli níž hlíva zhořkla. Kuchařka, která tuhle bezmasou variantu poprvé ochutná až z Nikolina talíře, výtku uzná, ale o to víc je naštvaná. Poctivý hovězí vývar je bohužel studený a karamelová roláda s máslovým krémem a ovocem prý zase moc máslová. Atmosféra u stolu povážlivě houstne a nerozptýlí ji ani poněkud odfláknutá zábava.