A platí to i o jídelníčcích, ty též nejsou jednotvárné, obsahují i prvky zahraničních kuchyní. Jedna zvláštnost tady ale je – častou přílohou je rýže. Úkolem týdne budou karbanátky. Nejchutnější připraví poslední hostitelka Isabela, která duch celého týdne hodnotí velmi kladně. Je ráda, že se mohla zúčastnit tak družného, zábavného a pestrého týdne, kde se nepomlouvalo, neintrikařilo, ale zato hodně vařilo, hezky bydlelo a povídalo. Účast v pořadu splnila očekávání nejen její, ale také dalších soutěžících, které se u jednoho stolu ještě určitě sejdou.
Šťastně netypické pro ryze ženský kolektiv - „babince“ bývají konfliktnější. Se zábavou se vytáhne Ukrajinka Viky, která v pořadu oslaví narozeniny. Která z pětice zajímavých žen to na severu Čech ale nakonec vyhraje? Zvítězí mládí, nebo zkušenost? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!
Prostřeno 30.1. 2019 – Marcela:
Ve středu 30.1. 2019 uvaří v pořadu Prostřeno nejstarší hostitelka Marcela (70). Proč alternativní léčitelka Marcela plánuje bulharské menu? Její milovaný manžel byl Bulhar a jsou to jídla, která hostitelka dobře zná a umí je připravit. Banice, mekice, lutjenice, i takové výrazy budou padat během vaření. A Marcela své kolegyně i diváky ráda zasvětí do tajů bulharské kuchyně. Předkrmová banice je pečivo ze speciálního lískového těsta plněného balkánským sýrem. Šopský salát, jak má prý vypadat, je s pečenými paprikami.
A paprik je ve středu opravdu hodně, jsou i v kuřecí polévce, kde někomu vadí syrová rajčata, ale třeba Petře nevšední polévka chutná. Ljutenica je bulharské lečo, kam nepatří klobása ani vajíčko, jde o jednu z příloh k hlavnímu chodu, krůtím medailónkům. Další je tzv. tvídová rýže, Marcelina specialita. Jde o rýži s mákem, ale právě ta nikoho neuhrane, protože stihla vystydnout a je prý i převařená. Mekice s cukrem, to je poslední chod.
Smažená sladká tečka není moc sladká a nejvíc ze všeho prý připomíná naše koblihy nebo langoše. Kromě krůty jsou všechna jídla dost mastná, což je další výtka k jinak chutné a zajímavé ukázce z balkánské kuchyně. Nálada u Marcely je výborná, starší ročníky si mají stále co povídat, hostitelka dbá na to, aby se nikdo nenudil. Během svého večírku kolegyně seznámí i s náplní své ezoterické činnosti a předvede malé čarování s mobilním telefonem.
Nenechte si ujít další Prostřeno, kde uvaří hostitelka Marcela, ve středu 30.1. 2019 od 17.50 na Primě
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová