Nic mu není po chuti, je to možná jen taktika, ale prazvláštní, protože do čtvrtku si dokáže většinu lidí znepřátelit. Hlavně Terezu a v pátek nic nedaruje ani nejstarší Iloně. Ta má jako učitelka sice trpělivosti na rozdávání a asi už zažila leccos, občas si ale musí připadat jako ve zlobivé třídě. Zkrotí tu omladinu, nebo nad tím velkoryse mávne rukou? Osladí ty konfrontace aspoň úkol týdne – marcipán?
Každý si s ním poradí podle své nátury a šikovnosti, jak uvidíme. Nudit se rozhodně nebudeme. Napínavé to bude na Zlínsku až do konce, proto si nenechejte ujít další týden s Prostřeno! Kdo vyhraje? Mládí, zkušenost, nebo taktika?
Prostřeno – 29.2. 2016 – Václav:
V pondělí 29.2. 2016 uvaří v pořadu Prostřeno student Václav (18). Je francouzské menu, zčásti inspirované recepty výtvarnice a herečky Ivy Hüttnerové, příliš náročné na mladého kuchaře, nebo není? První kuchař Vašek přistupuje ke svému večeru kreativně a s chutí.
„Na vaření mě baví, když se dá dohromady jedna chuť s druhou, tak z toho vznikne něco jiného, a hlavně se mi líbí vytvářet nové věci,“ říká nad pánví, kde restuje své hovězí do hlavního chodu na červeném víně s opékaným bramborem a sladkou mrkví. Předchází mu domácí játrová paštika s cibulovým chutney a hráškový krém.
Ještě o rok mladší než Václav je Jakub, který vnitřnosti nejí a paštika ho tudíž v pořadu Prostřeno s datem 29.2. 2016 ani neosloví. Paštika ze tří druhů mas byla prý málo dochucená a navíc bez domácího pečiva. Kritiky je hodně, týká se také příborů, které nejsou dost vyleštěné. Mluví se dost, hlavně když hostitel vytáhne paty z kuchyně.
Nejvíce je slyšet Michala. „Já si myslím, že Michal bude číslo,“ usoudí Tereza podle toho, jaké řeči vede už u polévky. A nemýlí se - sama to ještě pozná nejlépe. Jako hostitel má Vašek rezervy, i když se snaží, ale Ilona si musí třikrát říci o pití. Nakonec se jí ale mladíka zželí a snaží se Michala trochu krotit. Napraví to v pořadu Prostřeno s datem 29.2. 2016 cibulové chutney nebo lanýžový přeliv? A co hlavní chod? Proč voní jako buchta?
„Ta vůně byla neskutečná,“ říká Tereza nad burgundským hovězím, které je výborné a měkké, bohužel ale restovaná mrkev je tvrdá a brambory prý „jako pro prasata“, ozve se nelichotivě Michal. Největším propadákem je ale sladká tečka crème brûlée, na kterou se ostatní tak těšili. Jak rozchodí už tak nervózní kuchař stávkující flambující pistoli na nezbytné finální zkaramelizování vanilkového krému? Poradí si?