Účastníci, kteří podnikají a pracují většinou rukama v chlapských profesích, uvaří převážně chlapská menu, nezaleknou se ani knedlíků a moučníků. Pánové si užijí i zábavu s popelářským nebo hasičským vozem. A jakého úkolu týdne se obávají? Splnitelného – surovinou jejich povinného kulinářského výtvoru bude toustový chléb.
A přesto úkol týdne někdo nesplní… Bude to pohodová parta? Najde se i tentokrát nějaký taktik? Který šťastlivec si odnese šedesát tisíc korun? A kdo ze soutěžících získá největší sympatie diváků a tím vylepší domácí rozpočet o deset tisíc korun? Sledujte Prostřeno od pondělí do pátku a určitě nezapomeňte hlasovat!
Prostřeno – 28.6. 2018 – Tomáš:
Ve čtvrtek 28.6. 2018 uvaří v pořadu Prostřeno druhý Tomáš řečený Hanks (49). Součástí areálu staršího z obou Tomášů je památkově chráněný celodřevěný mlýn, o který „Hanks“ pečuje, aby rodinný odkaz, o nějž léta bojoval, přežil i jeho. A žije jako kdysi. Se svými zvířaty a bez elektřiny a moderních vymožeností, vařit bude na původním sporáku, v místnosti je i pec. Nevýhody to podle hostitele nemá žádné: „Žijete v souladu s přírodními cykly, buď je den, nebo noc.“
Ženu už Hanks nemá, rozvedli se, protože každá, když jí ukáže svoji „automatickou pračku“, prý radši uteče. Z nejlevnějšího menu týdne se ještě nají koza, nejdražší položkou jsou sýry na hlavní chod. Hosty přivítá prostřený selský stůl s čistým kostkovaným ubrusem a petrolejkou, světnici osvětlují svíčky, je to těžká romantika pro dobroduhy, ve mlýně prý i straší… Pánům se týden líbí víc a víc, samozřejmě nejvíce je zaujme starý mlýn.
Ale místo dašího šmějdění musí dojít pro dřevo, aby se oheň rozhořel a oni se vůbec najedli. Hostitel se diví, když se kolegové dožadují dalších chlebů se sádlem a cibulí na předkrm, obyčejné jídlo jim přišlo k chuti. Z polévky na stole se kouří a Tomáš je opět překvapen, že docela úspěch má i jeho obyčejná slezská česnečka. Co si o takové lidové hostině jako ve skanzenu myslí vybraný Libor? Líbí se mu to a těší ho, že i hlavní chod si na nic nehraje. Zapékané brambory s domácí klobáskou přelité kysanou smetanou se pekly v litinovém pekáči v kamenné peci s další zeleninou, troškou klobásy a přírodními sýry. Kdyby to bylo na kuchaři, nepřišla by do jídla uzenina žádná, protože Hanks v létě maso nejí.
Hostitel je velký vlastenec a podle toho bude vypadat i jeho zábava. Doma se obejde bez rádia a televize, tak si zpívá jako naši předci. A tentokrát to bude hymna! Kdo se přidá? Poslední chod je ovocný, pestrý i prostý, ale v bio kvalitě. A aby byl dojem dokonalý, hosty přijde do světnice zkontrolovat i koza Pepina…