Když se žert přepískne. Nepovedený apríl uprostřed září
Přestože je babí léto, v Olomouckém kraji zavládne chlad. Soutěžícím bývá při vaření pěkně horko, proto se tvůrci pořadu Prostřeno! rozhodli zchladit orosená čela u sporáků a rozvášněné emoce kolem stolů porcemi domácí zmrzliny. Ovšem nepočítali s tím, že nálada na Hané bude zamrzlá i bez povinného úkolu, protože nejen láska, ale i nenávist se občas rozhoří už na první pohled. A v tomto případě si nepadly do oka Diana s Helenou, dvě mladé ženy ze čtyř zúčastněných. Mezi reprezentantkami slabšího pohlaví se vyjímá jediný muž, samorost Karel, který všechny pobaví nápisy na svých trikách. Legračními, ale jako dress code do kulinářské soutěže nevhodnými. Diváci se také mohou těšit na ukázky italské kuchyně (i temperamentu), nepovedeného humoru, hádku o velikost porcí a jeden útulný rodinný dům v provensálském stylu. Finále se odehraje právě tady, u košíkářky a food bloggerky Aleny, která se chce blýsknout svým kulinářským uměním. O tom, zda se jí to povede, se přesvědčíte v dalším Prostřeno! tentokrát z Olomouce a okolí.Prostřeno 26.9. 2014 - Alena
košíkářka a food bloggerka Alena (34)
Většina z nás si myslí, že čtyři chody a povinný úkol je tak akorát, aby to jeden vůbec stihl. Ne tak poslední soutěžící, protože vaření je její vášeň. Paní Alena si klidně přidá ještě jeden chod. Její večeře je také v italském stylu, ale na rozdíl od Heleny, která použila polotovary, v útulné Alenině kuchyni je vše domácí. Upeče bagety k několika pomazánkám, jednou je i játrová paštika, do rajčatové polévky zavaří domácí parmazánové nočky, pomocí strojku vyrobí domácí těstoviny a upeče vlastní polentu k filetu ze pstruha se zeleninou a karamelizovanou cibulí. A nezapomene na svůj dezert (mimochodem prý úžasný) s mascarpone s čokoládou a malinami. Zvládne k tomu všemu i ovocný sorbet? Je v pátek čtvrtek zapomenut? Nezkazí hádka i poslední večeři, zatím docela uvolněnou? Takové pletení košíků je na povídání a účtování jako stvořené…Zájmy: Vaření, košíkářství, ruční práce a psaní o jídle.
Vztah k vaření: Vaření miluje, v kuchyni si odpočine a odreaguje se. Ráda vaří pro rodinu a přátele sezonní jídla. Po návratu z Itálie si oblíbila lehkou italskou kuchyni, ráda zkouší nové dezerty a v létě griluje.
Chutě: Nejraději má ryby, těstoviny a vajíčka.
Nesnáší: Syrovou cibuli (snese ji jen v hamburgeru nebo na pizze). Během stolování jí vadí rýpaví lidé, v pořadu účastníci, kteří nekonzumují základní suroviny.
Motto: Narodila jsem se, abych byla šťastná - ne normální.
Očekávání: Chce poznat, jak pořad funguje, a ukázat ostatním, že umí vařit.
Historka z vaření: Na jednom kurzu vaření šlehačkovou lahví ostříkla šéfkuchaře Radima Gerlicha.