Prostřeno! pro své diváky připravilo speciální, pestrý a inspirativní dáreček. U prostřeného stolu se sice sejdou samí muži, ale z různých koutů světa. Mezi u nás domestikovanými cizinci nebude ani jeden Čech, český bude jen úkol týdne. Pánové mají připravit nějaké své oblíbené české jídlo. Jak se s tím popasují? Na kachničku a zelíčko se šesti nebo gulášek jim asi čas nezbyde…
Především ale připraví něco ze své domovské kuchyně. Speciální týden s cizinci žijícími v České republice, konkrétně v Praze a středních Čechách, nabídne exotické chutě, příběhy s vůní dálek i intenzivní kurz češtiny. Snad se neztratíme v překladu, a kdyby ano, pomohou české partnerky… U prostřeného stolu se sejde Mexičan, Ind, Dán, Bulhar a jeden mladík z Hondurasu, který celý týden zahájí. Jak si parta pěti chlapů sedne dohromady?
A jak se bude dorozumívat? Rukama, nohama, nebo se zapojí i lámaná čeština? Najdou společnou řeč? Pravidla jsou samozřejmě stále stejná, pořád půjde o výhru 60 000 korun i o možnost hlasování, v němž nemusí získat deset tisíc korun pouze váš favorit, ale také vy!
Prostřeno – 22.3. 2019 – Dimitar:
V pátek 22.3. 2019 uvaří v pořadu Prostřeno Bulhar Dimitar (38). Bulhar Dimitar pozve pány do svého domu, který se ženou postupně rekonstruují a kde se jim nedávno narodil malý chlapeček. Poslední hostitel u nás zapustil kořeny hodně hluboko, ale když doma vaří on, připravuje svá oblíbená jídla z bulharské domácké kuchyně.
A jde mu to pěkně od ruky, je to také šikovný nástrojař. Ve finále uvaří a upeče pokrmy, které někteří z nás znají z dovolené u Černého moře, ale třeba i Poul, který Bulharsko také několikrát navštívil. Na úvod bude slaný koláč banica, který se peče z balkánského sýra, vajec a speciálního listového těsta. Chutný předkrm se může zdát někomu slaný, protože takový je sýr dobře známý i u nás.
Studená polévka tarator z jogurtu, strouhané okurky, kopru, drcených ořechů a česneku vám buď chutná, nebo ne. A zdá se, že soupeřům u stolu spíš nejede - ne každý má rád kopr. Jogurt je i v hlavním chodu, což je na Balkáně oblíbená musaka, která se ale v každé zemi připravuje trochu jinak. U Dimitara doma se zapéká s mletým masem, cibulí, opečenými brambory, poslední zlatou vrstvu tvoří jogurt.
Je chutná, jen Esteban by si dal na musaku chilli. Během tvůrčí zábavy hostitel ukáže, jak vyrobit bulharskou ozdobu pro štěstí pro paní a dívky, která se váže k měsíci březnu. A pánové u stolu jí mohou potěšit své drahé polovičky, které jim v soutěži docela pomohly – nejen s češtinou. Poslední dezert mezinárodního týdne je nepečený dort se šlehačkou, který ze všeho nejvíc připomíná cheesecake a měl by se dobře rozležet.