Prostřeno! pro své diváky připravilo speciální, pestrý a inspirativní dáreček. U prostřeného stolu se sice sejdou samí muži, ale z různých koutů světa. Mezi u nás domestikovanými cizinci nebude ani jeden Čech, český bude jen úkol týdne. Pánové mají připravit nějaké své oblíbené české jídlo. Jak se s tím popasují? Na kachničku a zelíčko se šesti nebo gulášek jim asi čas nezbyde…
Především ale připraví něco ze své domovské kuchyně. Speciální týden s cizinci žijícími v České republice, konkrétně v Praze a středních Čechách, nabídne exotické chutě, příběhy s vůní dálek i intenzivní kurz češtiny. Snad se neztratíme v překladu, a kdyby ano, pomohou české partnerky… U prostřeného stolu se sejde Mexičan, Ind, Dán, Bulhar a jeden mladík z Hondurasu, který celý týden zahájí. Jak si parta pěti chlapů sedne dohromady?
A jak se bude dorozumívat? Rukama, nohama, nebo se zapojí i lámaná čeština? Najdou společnou řeč? Pravidla jsou samozřejmě stále stejná, pořád půjde o výhru 60 000 korun i o možnost hlasování, v němž nemusí získat deset tisíc korun pouze váš favorit, ale také vy!
Prostřeno – 21.3. 2019 – Poul:
Ve čtvrtek 21.3. 2019 uvaří v pořadu Prostřeno nejstarší hostitel Poul (67). Podnikatel a dnes už důchodce Poul žije u nás nejdéle, ale česky umí nejméně. Poul tady našel svou životní lásku a nový život. „To je moje vina,“ říká jeho druhá žena, „protože na něj mluvím přes dvacet let anglicky.“ Poul hosty pozve do jejich útulné dřevostavby, kde má i svoji pracovnu a mixážní pult, protože jeho velkým koníčkem je hudba a DJ, a pochlubí se, že jeden z jeho synů vyhrál Grammy.
Také je vidět, že rád vaří, nebo vaří spolu s partnerkou. Dozvíme se, že Dánové jsou předními exportéry slaniny a vepřového, kromě toho milují omáčky, ty prý musejí mít i k řízkům. A na omáčku nezapomene samozřejmě ani Poul, který si myslí, že Dánové a Češi si jsou v něčem podobní. I ta jeho kuchyně je té naší zatím nejbližší, s úkolem týdne se hostitel vyrovná elegantně a bezbolestně – podává se obložená mísa. Hodně surovin má Poul z Dánska, kam ročně několikrát jezdí za svou původní rodinou.
Na úvod je kuřecí salát madeirským chlebem, což je trouchu zvláštní, protože příloha patří do portugalské kuchyně, hostitel ji má ale rád. Následuje chřestová polévka z naloženého chřestu, který byl už i v salátu. Poul se nebojí kombinovat sladké i slané chutě, což se projeví v hlavním chodu – vepřové pečeni z kýty s červeným zelím, vařenými a karamelovými brambory s hnědou omáčkou. Možná nejslabší je typický vánoční dezert z rýže a višní, a tak trochu vánoční bude i legrační zábava s dárečky.
Nenechte si ujít další Prostřeno, kde uvaří hostitel Poul, ve čtvrtek 21. 3. 2019 od 17.50 na Primě
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová