Prostřeno! pro své diváky připravilo speciální, pestrý a inspirativní dáreček. U prostřeného stolu se sice sejdou samí muži, ale z různých koutů světa. Mezi u nás domestikovanými cizinci nebude ani jeden Čech, český bude jen úkol týdne. Pánové mají připravit nějaké své oblíbené české jídlo. Jak se s tím popasují? Na kachničku a zelíčko se šesti nebo gulášek jim asi čas nezbyde…
Především ale připraví něco ze své domovské kuchyně. Speciální týden s cizinci žijícími v České republice, konkrétně v Praze a středních Čechách, nabídne exotické chutě, příběhy s vůní dálek i intenzivní kurz češtiny. Snad se neztratíme v překladu, a kdyby ano, pomohou české partnerky… U prostřeného stolu se sejde Mexičan, Ind, Dán, Bulhar a jeden mladík z Hondurasu, který celý týden zahájí. Jak si parta pěti chlapů sedne dohromady?
A jak se bude dorozumívat? Rukama, nohama, nebo se zapojí i lámaná čeština? Najdou společnou řeč? Pravidla jsou samozřejmě stále stejná, pořád půjde o výhru 60 000 korun i o možnost hlasování, v němž nemusí získat deset tisíc korun pouze váš favorit, ale také vy!
Prostřeno – 20.3. 2019 – Vikas:
Ve středu 20.3. 2019 uvaří v pořadu Prostřeno Vikas (29). Vystudovaný bakalář umění, prodavač bot a občas i bollywoodský herec Vikas, u nás také našel lásku a jeho přítelkyně se kvůli němu dokonce stala hinduistkou. Pomáhá svému partnerovi, kterého si chce brzy vzít na velké indické svatbě, s přípravou večeře i s češtinou.
Hosty přivítá oblečená v tradičním sárí a všem rozdá i tečky na čelo. Nebude pro někoho té exotiky až moc? Kuchyně bude pochopitelně indická, bez hovězího masa, maso ale chybět nebude. Bude hned v předkrmu – smaženém kuřeti v cizrnovém těstíčku. Dálovou čočkovou polévku by si ale klidně mohl dát i vegan. Jak si na ní hosté pochutnají? K jídlu má už od pondělí připomínky Bulhar Dimitar, kterému se zdá zatím všechno příliš pálivé, a středa nebude rozhodně výjimkou.
V hlavním chodu je kuře a hodně másla, jak už napovídá název pokrmu „máslové kuře“, k němuž se hodí tradiční přílohy – indický chléb chapati, placka s neutrální chutí, občas sloužící i jako příbor, a rýže. Viaksův dezert bude zdravý, sladký a mrkvový „pudink“, na ten nastrouhala Johana mrkve až až, k tomu ještě přijde sladká chalva.
A hosty ještě čeká jedna sladkost, úkol týdne, česká specialita krupičná kaše, hostitelova premiéra. Nepřipálí se? Neuteče? Zábava je oproti včerejšku pro hosty klidná až moc, po úvodní lekci hinduismu přijde ještě trochu meditace a lekce jógy.
Nenechte si ujít další Prostřeno, kde uvaří hostitel Vikas, ve středu 20. 3. 2019 od 17.50 na Primě
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová