Prostřeno! pro své diváky připravilo speciální, pestrý a inspirativní dáreček. U prostřeného stolu se sice sejdou samí muži, ale z různých koutů světa. Mezi u nás domestikovanými cizinci nebude ani jeden Čech, český bude jen úkol týdne. Pánové mají připravit nějaké své oblíbené české jídlo. Jak se s tím popasují? Na kachničku a zelíčko se šesti nebo gulášek jim asi čas nezbyde…
Především ale připraví něco ze své domovské kuchyně. Speciální týden s cizinci žijícími v České republice, konkrétně v Praze a středních Čechách, nabídne exotické chutě, příběhy s vůní dálek i intenzivní kurz češtiny. Snad se neztratíme v překladu, a kdyby ano, pomohou české partnerky… U prostřeného stolu se sejde Mexičan, Ind, Dán, Bulhar a jeden mladík z Hondurasu, který celý týden zahájí. Jak si parta pěti chlapů sedne dohromady?
A jak se bude dorozumívat? Rukama, nohama, nebo se zapojí i lámaná čeština? Najdou společnou řeč? Pravidla jsou samozřejmě stále stejná, pořád půjde o výhru 60 000 korun i o možnost hlasování, v němž nemusí získat deset tisíc korun pouze váš favorit, ale také vy!
Prostřeno – 19.3. 2019 – Esteban:
V úterý 19.3. 2019 uvaří v pořadu Prostřeno mexický barman Esteban (41). Druhý hostitel je vystudovaný zvukař, ale živí se v baru, kde míchá dobrou margaritu. I tu dá svým hostům ochutnat, to už ale jeho zábavný večírek s originální hudební produkcí vrcholí. Esteban občas míchá i muziku, kterou má moc rád a které rozumí. Je sebevědomý a tréma ho nijak nesvazuje, i když soupeře pozve do hodně stísněného prostoru, hlavu si z toho nedělá.
Do pořadu ho přihlásila přítelkyně, ale během vaření bude hostitelovi pomáhat s češtinou i přípravou večeře kamarád Patrik. Zajímavostí mexického jídelníčku je naložený kaktus se sýrem, opuncie má prý zvláštně intenzivní chuť; k předkrmu nechybí samozřejmě ani lupínky nachos. Polévka je teplá, na druhé sousto prý až pěkně „hot“, pro někoho kromě pálivosti obsahuje i moc mléka. Hlavní „tacos carne“ jsou kukuřičné tortilly s masovou směsí, zde z hovězího. Hostitel ale myslí i na hinduistu Vikase a připraví mu vegetariánskou variantu, opět s kaktusem.
Co se skrývá za sladkou tečkou „Fresas con crema“? Jsou to nám všem dobře známé jahody se smetanou, zde zakysanou, s cukrem a skořicí. Jednoduchý, ale snad na celém světě oblíbený dezert nesmí prý chybět ani na žádné oslavě v Mexiku. Nejlepší je ale zábava, která hosty sblíží: pánové dostanou do rukou netradiční hudební nástroje a vytvoří s kytaristou Estebanem nadějný band …. A jako specialita české kuchyně opět poslouží oblíbené chlebíčky, tentokrát obložené.