Pohodový týden bude o původních zvycích, tradicích, dárečcích, a hlavně o rodinných receptech. Ochutnáme pět svátečních menu. Kromě toho našeho také polské, syrské, tatarské a jedno menu z Bosny a Hercegoviny, které speciální týden zahájí. Českým Vánocům patří finále a také s nimi souvisí úkol týdne: kapr nebo jiné sváteční české tradiční pochoutky na libovolný způsob.
Komu se to povede nejlépe a komu nejvíc zamotá hlavu jeden vegetarián u stolu? Všichni hostitelé jsou celkem zruční kuchaři. Kdo to ale celé vyhraje a připraví nejhezčí večírek s výborným jídlem a působivou sváteční atmosférou? To uvidíte v Prostřeno! během adventního týdne. Dívejte se od pondělí do pátku, inspirujte se a těšte se na toho svého ježíška!
Prostřeno – 19.12. 2019 – Elmira:
Ve čtvrtek 19.12. 2019 uvaří v pořadu Prostřeno milá tatarská hostitelka Elmira (30). Elmira pochází z Ruska, vystudovala mezinárodní právo a u nás strávila už skoro polovinu svého mladého života. Mluví výborně česky, žije sama a ani ona se nemusí za svůj byt na Vinohradech vůbec stydět. Elmira je na svůj tatarský původ velmi hrdá a angažuje se v krajanském, folklorním a kulturním spolku. I když jako muslimka Vánoce klasicky neslaví, pro své hosty připraví vánoční výzdobu a prostírání.
Recepty tradiční tatarské kuchyně, kterou chce hostitelka představit, obsahují prvky středoasijské a ruské kuchyně, oblíbené je skopové maso a jako ve všech muslimských zemích zakázané je vepřové, které nejí ani hostitelka. Ta upozorní i na to, že Tataři jako vášniví jezdci na koních konzumovali také koňské maso. To ale ve čtvrtek nebude. Žádné jídlo se neobjede bez zeleniny a bez těsta, toho bude naopak hodně. První tři chody jsou teplé tatarské pohoštění pro každou slavnostní příležitost.
Nejprve Elmira uválí placky kytstybyj plněné bramborami, náplň je bohužel studená. Dalším těstem, které šikovná mladá kuchařka uválí, je nudlové těsto na zavářku do polévky tokmač, připomínající náš vývar. Azu na tatarský způsob je pestrá masová směs s brambory a zeleninou, hlavní chod našince překvapí tím, že v jídle nesmějí chybět kyselé okurky. Čak čak je vždy ozdobou stolu při nějaké velké slavnosti, bez tohoto smaženého dezertu s medem se žádná oslava neobejde.
Také se rozdává přátelům jako dárek či výslužka, když odcházejí domů. Tradiční bude i zábava v podobě tanečnice v tatarském kroji. Všichni si mohou nasadit typické pokrývky hlavy a Fawaz se při tanci natolik rozjede, až to decentní hostitelce nebude příjemné. Podaří se Elmiře udržet večer v přátelské slavnostní atmosféře?