Menu představí pokrmy plné koření, orientálních chutí a vůní, zakapané citronem a ovoněné skořicí a zázvorem, budou ale i ryby, salát nebo jablečný koláč. S tím souvisí také úkol týdne – nejoblíbenější vánoční recept každého z amatérských kuchařů. Občas se ztratíme v překladu a divákům tentokrát hodně pomohou moderátoři Jana Boušková a Václav Vydra. Cizinci u stolu by si asi nejlépe popovídali anglicky, někdy konverzace prostě trochu drhne, vždyť čeština je opravdu těžký jazyk.
Američanka Lisa si dokonce myslí, že sedm pádů mohl vymyslet „snad jen ďábel“. Martin má zprvu trochu odstup a místy u stolu brblá, nakonec se ale jako hráč projeví zejména upovídaný a žoviální Yousef, kterého je všude plno a který celý vánoční týden zahájí. Kdo tento kosmopolitní týden vyhraje? Češi, nebo cizinci? Sledujte Prostřeno! každý všední den!
Prostřeno – 19.12. 2017 – Petra:
V úterý 19.12. 2017 uvaří v pořadu Prostřeno Petra (28). Sympatická Petra pozve hosty do Říčan, kde žije se dvěma malými psy a směje se, protože sama je malá, dokonce by u kuchyňské linky potřebovala stát na podpatcích. A to se jí v průběhu večera dokonce na chvíli podaří, když se hodí „do gala“. Petra pochází z Moravy, proto má její menu i moravské prvky a hodně spoléhá na vlastní „vychytávky“. Stůl je prostřený bíle, pro někoho je to spíš svatební než vánoční tabule.
Každopádně krásně upravená hostitelka se snaží, i když ne všechno bude podle představ hostů. Tak třeba už první chod je poněkud matoucí. Paštička není jen zdrobnělina paštiky, jak si většina hostů myslí, ale paštičky jsou i plněná kolečka z listového těsta.
Náplní budou houby, které naštěstí všichni jedí, i když ve světě naši houbařskou vášeň všichni nesdílejí. Po skromném prvním chodu přijde na řadu polévka. Ta není rybí, ale kuřecí a také trochu zvláštní, protože Petra do ní kromě mrkve zavařila taštičky plněné masem. Jsou velké, takže Pepino by na pohodlnou konzumaci prý potřeboval nůž.
Na hlavní chod se nijak zvlášť netěší Američanka Lisa, které, jako většině cizinců, nechutná kapr. Ale bramborový salát, to je jiná! Vypadá to, že ten milují všichni. Jen Martin je překvapený, o vánočním salátu má jinou představu, než je Petřina odlehčená verze s hořčicí a koprem. Hostitelka je ale se svým výkonem spokojená. Zábava je kreativní a poslední perníkový koláč je obohacený višněmi a pudinkem - i to je hostitelčin vlastní nápad. A přestože se sešla parta veselá a večírek je příjemný, pocity z úterního menu jsou spíš rozpačité.
Nenechte si ujít další Prostřeno, kde uvaří hostitelka Petra,
v úterý 19.12. 2017 od 17.50 na Primě.
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová