Pohodový týden bude o původních zvycích, tradicích, dárečcích, a hlavně o rodinných receptech. Ochutnáme pět svátečních menu. Kromě toho našeho také polské, syrské, tatarské a jedno menu z Bosny a Hercegoviny, které speciální týden zahájí. Českým Vánocům patří finále a také s nimi souvisí úkol týdne: kapr nebo jiné sváteční české tradiční pochoutky na libovolný způsob.
Komu se to povede nejlépe a komu nejvíc zamotá hlavu jeden vegetarián u stolu? Všichni hostitelé jsou celkem zruční kuchaři. Kdo to ale celé vyhraje a připraví nejhezčí večírek s výborným jídlem a působivou sváteční atmosférou? To uvidíte v Prostřeno! během adventního týdne. Dívejte se od pondělí do pátku, inspirujte se a těšte se na toho svého ježíška!
Prostřeno – 16.12. 2019 – Borislav:
V pondělí 16.12. 2019 uvaří v pořadu Prostřeno sympatický číšník Borislav (30). Jídlo je při oslavě Vánoc v Borisově vlasti velmi důležité – na stole mají hodně pokrmů a jeho maminka peče až dvacet druhů cukroví. Přestože je mladý hostitel v pohodě a zhostí se všeho s úsměvem, nervozita ho na začátku týdne stejně trochu svazuje. Tomu se totiž nikdo nevyhne. Borislav řečený Boris hosty pozve do hezkého nového bytu, kde žije se svou slovenskou přítelkyní.
Borisova trouba peče hned v několika vrstvách jako o život, ani na chvilku se nezastaví, vystřídají se v ní masa, zelenina, rozmarýnové brambory, prvnímu kuchaři to jde v kuchyni jedna radost. „Mě by strašně mrzelo, když se takhle snažím, kdyby přišel nějaký vegetarián,“ obává se balkánský hostitel. Ale on přijde – je to Syřan Fawaz, který nedá do pusy nejen maso, ale třeba ani majonézu. Ta bude v úkolu týdne, což je Borisův bramborový salát. A je toho mnohem více, co Fawaz nejí. Tatarka Elmira také nepozře maso, naštěstí jen vepřové, to ale hostitel ještě neví, protože Elmira mešká a slavnostní tabule začne bez ní.
Šunka a pomazánka z čerstvého sýra budou v lákavém předkrmu, který tvoří dvě barevné rolády - jedna je se špenátem a ta druhá červená s ajvarem. Naštěstí je na prkénku kromě uzenin také spousta sýrů, takže ani Fawaz nehladoví. V telecí polévce, která se hostiteli také povedla, jsou zajímavé nudle podle krajového slovenského receptu. Boris je katolík a s přítelkyní slaví Vánoce většinou na Slovensku u její rodiny. Porce jsou veliké, jak je hostitel zvyklý. Elmira se zaraduje, když zjistí, že hlavní chod, pečená sváteční masa, obsahují jen telecí a jehněčí, na vegetariána ze Sýrie zbydou aspoň rozmarýnové brambory.
Dezert je chorvatský. Pod názvem Madjarica se v překladu skrývá „maďarská dívka“ a Češka Míša, která jezdí do Chorvatska rok co rok a má tam spoustu známých, jim prý v létě vyčte, jak to, že jí nedali ještě ochutnat takovou dobrotu. Zábavné závody v trhání kapesníků mají připomínat sněžení. Kdo bude nejrychlejší a vyhraje láhev vína? Nejen hosté si během zahajovacího večera pochutnali, ale i hostitel je se svým výkonem u plotny spokojený.