Na severu Moravy to bude takový česko-slovenský týden, tři soutěžící pochází původně ze Slovenska. Ťukat se bude hlavně pálenkou, jednu z dam také nešťastně polije šampus. Obě ženy mají odlišnou sexuální orientaci, pánům to ale nijak nevadí. Uvidíme také exotickou domácí zvířenu, chameleona a hada, užovka se dokonce ocitne u stolu. Soutěžní jídelníčky spoléhají na kuchyni moderní i tradiční, pár receptů bude slovenských, týden zahájí řecké menu.
Soupeři se občas podezírají z taktizování, možná ale úplně zbytečně, soutěž je to docela vyrovnaná. Opět nahlédneme do lidských příbytků i osudů a ve finále uvidíme, kdo za svoji večeři dostane nejvyšší počet bodů a zvítězí v boji o výhru 60 tisíc korun a hostitelskou čest k tomu. Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a opět nezapomeňte hlasovat! Napínavé to bude až do konce!
Prostřeno – 13.3. 2020 – Dušan:
V pátek 13.3. 2020 uvaří v pořadu Prostřeno dobrák od kosti Dušan (42). Poslední hostitel má zkušenosti s pohostinstvím, které na Slovensku provozoval, jeho manželka je kuchařka. Po smrti strýce se rodina přestěhovala do domu v Raškovicích, aby tam teta nežila sama a dům měl kdo obývat a starat se o něj. Dnes Dušan pracuje jako ošetřoval v LDN a v kuchyni to celkem dobře zvládá.
Příprava kynutého těsta je pro něj naprostá samozřejmost, proto se pustí hned do několika těst. První bude z tmavé mouky a provází předkrmový kuřecí salát s ananasem a houbami. V salátu by mohla někomu vadit majonéza, tu Lucia určitě nemusí. Další těsto Dušan uhněte pro úkol týdne. Když ho konečně odtajnil, rozhodne se opět pro slané tyčinky.
Ty poslední, asi nejvíc povedené, podává k uvítacímu přípitku rovnou na prahu domu. S dalším přípitkem je to už horší. Bublinky po odšpuntování vyletí do vzduchu a polijí Lenčiny dlouhé vlasy i celá záda. Jak to Magdalena vezme? Dál už se Dušan nechal inspirovat svou národní kuchyní a připraví slovenskou polévku šajtlavu, což je taková červená zelňačka, kam přijdou ještě kroupy.
Ty by ale soupeři klidně oželeli. Na hlavní chod je Dušanův oblíbený bačovský rezeň s americkými brambory, přílohy je ale docela málo. K plněnému vepřovému řízku v těstíčku hostitel ještě podává ostrý česnekový dip.
A posledním těstem, do kterého se kuchař pustí, je kynutý švestkový koláč s drobenkou, ten je ale místy docela suchý. Z čeho jsou spolustolovníci docela rozpačití, to je zadání Dušanovy zábavy: mají namalovat slovenskou vlajku. Lucia by si s tím měla poradit, avšak co ti ostatní? A dojde i na páteční chvilku pravdy? Přese všechny drobné omyly a nedostatky se ve finále Dušan nemá za co stydět, ani od neodejdou soupeři hladoví. A kdo si kromě plného bříška odnese hlavní trofej?
Nenechte si ujít další Prostřeno, kde uvaří hostitel Dušan, v pátek 13.3. 2020 od 17.50 hodin na Primě
Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig Vrablová