MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 10. týden

7. 03. 2016 | Televizní tipy
Vtáhneme vás do dějin, vezmeme vás na daleké výpravy, poznáte krásu rostlin i fascinující faunu, odhalíme zranitelnost Země. Nebude chybět ani dobrodružství a posvěcení vědou. Prima ZOOM rozšiřuje obzory!

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit v 10. týdnu?


7. 3. 18.00 – Zázraky psů (Psi všech tvarů a velikostí)

Tým odborníků na psy rozebírá tajemství nejlepšího přítele člověka, rozdíly mezi jednotlivými rasami a zkoumá genetickou historii psů z jedné malé anglické vesnice. Dozvíte se o chování a inteligenci psů nebo jak jdou různí hafani dohromady. Psí hrdinové podstoupí velké množství rozmanitých úkolů. Někteří se dokonce zúčastní experimentu, který má rozhodnout, jestli se nejlepší přítel člověka zvládne naučit opravdu všechno – třeba i číst!

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 10. týden7. 3. 19.00 – Přistiženi při činu (Boj o území)

Dokumentární seriál Přistiženi při činu představuje amatérské i profesionální záběry zvířat v jejich přirozeném prostředí. Čím jsou zvláštní? Když si zvířata myslí, že je nikdo nesleduje, začnou se dít zvláštní, nezřídka legrační věci. Každá epizoda je sbírkou nebezpečných situací plných odvážných rozhodnutí, soubojů o jídlo, dramatických střetů i tragických konců.

7. 3. 20.00 a 21.00 – Velké putování III (Florida; Kanada)

Dokumentární seriál Velké putování představuje různé divy světa v takové podobě, v jaké jste je ještě neviděli. Připravte se na dech beroucí výpravu ve vysokém rozlišení na nejextrémnější místa naší planety. Celosvětové dobrodružství jako žádné jiné pokračuje. Ve třetí sérii přicházejí na řadu mimo jiné divy Floridy a Jižní Afriky.

7. 3. 22.00 – Zranitelný plášť země

Poušť Namib vypadá na první pohled jako holé místo bez života. Při bližším pohledu přesto odhalíme, že krajinu zdobí různobarevné kousky země. Některé regiony v Asii a Severní Americe nabízejí stejný obrázek. Dokonce i zmrzlé pustiny Arktidy a Antarktidy. Lišejníky, mechy, sinice a řasy jsou všude. Jak dokážou přežít? Jak by bez nich dopadl náš ekosystém? Dokumentární film Zranitelný plášť země vysvětluje, jak tyto rostliny prospívají celé naší planetě.

8. 3. 20.00 – První nálet

Náletům vzducholodí Zeppelin se přezdívalo Železné hromy. Během první světové války zblízka seznámily britskou veřejnost s novou nepříjemnou strategií. Do podzimu 1916 ovládla Londýn vlna paniky. Stovky tisíc lidí utekly z města. Mnoho jich hledalo úkryt hluboko v podzemí. Smrtícímu bombardování padlo za oběť 1500 životů. Hrůza z nebes se bohužel stala typickým rysem všech válek vedených v průběhu 20. století. Tento dokumentární film zachycuje vůbec první nálet cílený roku 1915 na město Great Yarmouth v Norfolku a popisuje jeho následky na britskou morálku.

8. 3. 21.00 – Hrady: Dějiny britských opevnění (Nástroje invaze)


Hrady vždy podléhaly romantickým představám. Zvlášť ty v Británii. Staly se součástí folklóru i svědky krvavých bitev, hostily vznešené a spravedlivé osobnosti. Největší spisovatelé a umělci světa je díky vlastní představivosti udrželi při životě. Hrady se zapsaly do našich myslí díky moci a schopnosti inspirovat své návštěvníky. Jejich role přetrvala staletí stejně jako kameny, ze kterých jsou postavené. Ze zbraně určené k udolání a zastrašení nepřítele se stalo výletní místo s galerií zážitků. Dokumentární seriál Hrady: Dějiny britských opevnění kráčí po stopách největších a nejvýznamnějších anglických hradů a jejich jedinečné roli v dějinách, umění a literatuře od dob Viléma Dobyvatele po vládu královny Viktorie.

9. 3. 21.00 – Odysea rostlin (Kosatec a tulipán)

Na Zemi roste zhruba 300 tisíc druhů kvetoucích rostlin. Malá část z nich natolik inspirovala a nadchla lidskou mysl, že se stala ihned rozpoznatelnou součástí každodenního života. Jenže květiny jsou něčím víc než jenom pouhými ozdobami na našich stolech, v parcích nebo zahradách. Za jejich překrásnými okvětními lístky se skrývá fascinující příběh o evoluci.

10. 3. 21.00 – Dudáci ze zákopů


Vojáci Skotska, Austrálie a Kanady po několik století postupovali a útočili za zvuku vyhrávajících dud. Dokumentární film Dudáci ze zákopů se ohlíží za příběhy hrdinů, kteří bojovali za první světové války v bitvě na Sommě a u Gallipoli. Potomci členů těchto neobvyklých speciálních jednotek navštívili bitevní pole, kde jejich neozbrojení předci dudali kamarádům do boje, navzdory tomu, že sami umírali nebo utrpěli hrozivá zranění. Veteráni těchto bojů vyprávějí o tom, jak tóny dud dokázaly proříznout bitevní vřavu a den co den, každou hodinu, povzbudit zemdlenou morálku. Zároveň prozrazují, proč si staré skladby, které zněly už nad dávnými bojišti, udržely význam až do dnešních dní.

11. 3. 20.00 – Návrat Čelistí

V Návratu Čelistí se poprvé představuje žraločí kamera, která je schopná (pro)následovat své oběti novými a vzrušujícími způsoby. V tomto syrově drsném dokumentárním filmu uvidíte neuvěřitelné záběry velkého bílého žraloka na lovu u pobřeží mysu Cape Cod. Velký bílý žralok strávil „před kamerou“ pět hodin. Během té doby napadal kolonie tuleňů, odvážil se na samou hranici souše do pouze metr hluboké vody a projevil nebezpečný zájem o jednu konkrétní oblast... To vše budete sledovat z bezprostřední blízkosti.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 10. týden12. 3. 23.00 – Americká 60. léta (Válka ve Vietnamu)

Válka ve Vietnamu měla být původně jen konfliktem, kde chtěly USA pomáhat Jižnímu Vietnamu proti komunistům ze severu. USA si do vlády Jižního Vietnamu dosadily Diema, ale nakonec se ho rády zbavily, protože se z něj stal absolutistický vládce. Kennedy ale už tehdy věděl, že je Vietnam něco, co by mohlo zničit jeho kariéru. USA se ve válce angažovaly víc a víc, a po smrti Kennedyho se navíc Johnson rozhodl, že ve Vietnamu vyhraje. Vláda tedy poslala více vojáků, ale postupem času začal Johnson tušit, že tam naděje na vítězství není. Navíc se také objevila válka v Koreji a Johnson se bál, že obě války znamenají jeho konec. Válka ve Vietnamu byla navíc první válkou, o které běžely reportáže v televizi.

Lidem se nelíbilo, co vidí. Armáda USA v nich zapalovala domy, zabíjela děti a matky. Konečně bylo vidět, že ve válce kvůli USA trpí hlavně civilisté. Navíc docházelo k velkým ztrátám na životech samotných amerických vojáků, a to se přestalo líbit americké veřejnosti. Mladí muži podváděli, aby nebyli odvedeni do války. Společnost se rozdělila na odpůrce a podporovatele války a mezi těmito tábory panovala silná nevraživost. Američané umírali ve velkém, ale politici odmítali Vietnam opustit. Nakonec došlo k ofenzivě Tet, což byl zlomový okamžik, kdy Američané přiznali, že válku nevyhrají. Johnsona stála válka všechno, i když dokázal mnoho, vždy mu bude připisován debakl v této válce.

13. 3. 21.00 – Operace Grand Canyon s Danem Snowem – 1. část


Tým současných dobrodruhů přijímá obrovskou výzvu a znovu prožívá úplně první expedici průzkumníků mocné řeky Colorado tekoucí ikonickým Grand Canyonem. Členové skupinky pionýrů se v roce 1869 stali prvními, kdo si troufli zdolat velkolepý kaňon v jihozápadním cípu Ameriky a splavit jeho nebezpečné prudké peřeje. Devět mužů vedených jednorukým veteránem občanské války majorem Johnem Wesleym Powellem vstoupilo do jedné z nejnebezpečnějších strží na světě. Netušili, do čeho jdou. Díky Powellově expedici se na mapu nové Ameriky dostala oblast do té doby přezdívaná jako „Velké neznámo“. Je to cesta dlouhá 280 mil a nová skupinka devíti odvážlivců ji chce zdolat ve starých dřevěných člunech, které se hodí spíše do muzea.

13. 3. 22.00 – Vědecky prověřeno (Čili chilli)


Tentokrát se předmětem zkoumání stávají extrémně pálivé chilli papričky. Alkaloid, který spouští v ústech receptory bolesti, se nazývá kapsaicin. Kapsaicin se rozpouští v tucích, proto je první pomocí při úporném pálení v ústech olejovitý nápoj nebo mastné jídlo. Stejné receptory bolesti jsou i v nose, proto se důrazně nedoporučuje rozemleté papričky šňupat. O důsledcích požívání a šňupání chilli papriček jsou diváci díky odstrašujícím domácím videím poučeni, a tak je na čase vyzkoušet další pochutinu, a to skořici. Pokusy s mletou skořicí nedopadnou pro hrdiny domácích videí o nic lépe, také skořice obsahuje zákeřný alkaloid, který aktivuje receptory bolesti. V podstatě se jedná o žíravý prášek, který může po vdechnutí poškodit plíce.

Unikátní dokumenty, vysílané v 10. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !