Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 9. týden

23. 02. 2015 | Televizní tipy
Jaké bylo ve skutečnosti ztroskotání Concordie? Poznáte koloběh života i skutečnou odvetu. Vydáme se po stopě magie a odkryjeme historii olympijský her. Zažijete nejdrsnější vlaky Indie a kouknete se na pořádný žraločí zoubek. Prima ZOOM vás vtáhne do děje! Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit v 9. týdnu?


Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 9. týden23. 2. 18.00 – Frank z džungle II (1. díl)

Nezastavujeme a s frajerským odborníkem na hady Frankem rovnou navazujeme druhou sérií. Španělský herpetolog Frank, žijící již 12 let v Thajsku, se se dvěma věrnými kolegy – reportérem Nachem a kameramanem Santiagem vydává po stopě různých plazů a obojživelníků. Španělský „Steve Irwin“ neváhá cestovat po celém světě a na různých kontinentech prolézat husté džungle, aby potkal své miláčky. Vybírá si hlavně nejexotičtější a nejnebezpečnější volně žijící živočichy, které pak divákům představuje v záři reflektorů, hezky zblízka a do nejmenších detailů. Nebojte se, přes kameru naštěstí nekoušou!

23. 2. 21.00 – Ztroskotání lodi Costa Concordia


Obávaný pátek třináctého měl v roce 2012 katastrofálnější následky, než se běžně dá čekat. Luxusní výletní křižník Concordia, postavený za 400 milionů britských liber, narazil u italského pobřeží na překážku pod hladinou, převrhl se a nakonec se potopil. Loď s 4 252 lidmi na palubě byla teprve na první části své cesty po Středozemním moři, když se odchýlila od původně plánovaného kurzu a zamířila blíže k italskému ostrovu Isola del Giglio. Náraz byl dobře slyšitelný, a protože voda zaplavila strojovnu, dočasně způsobil výpadek proudu. Po hodině udržování lodi na hladině nařídil kapitán evakuaci, která trvala následujících šest hodin. Tento výjimečný dokumentární film sestříhaný takřka výhradně ze záběrů z video kamer a mobilních telefonů pasažérů zachycuje tragédii Concordie minutu po minutě.

25. 2. 18.00 – Mnichov: Odveta Mosadu


Co se skutečně stalo po mnichovském masakru na olympijských hrách v roce 1972? Dokumentární film Mnichov: Odveta Mosadu vyšetřuje vražedný sled událostí organizovaný izraelskou tajnou službou, který byl odvetou za vraždu nevinných sportovců. Drama, popsané mimo jiné filmem Mnichov od Stevena Spielberga, způsobilo, že někteří aktéři vůbec poprvé promluvili na kameru. Bývalý zástupce ředitele Mossadu David Kimche, bývalý ředitel Mossadu Efraim Halevy, bývalý premiér Izraele Ehud Barak, ale dokonce i elitní agenti, jejichž identita zůstala utajena, se rozhodli uvést informace o tehdejší akci na pravou míru.

25. 2. 20.00 – Záhady přírody III (Umírající krokodýli)

Pracovníci a ochránci, kteří se starají o Krugerův národní park (JAR), řeší v posledních letech vážný problém. Tamní krokodýli totiž začali vymírat. Vymírání těchto zdejších plazů je způsobeno nemocí pansteatitis, která způsobuje chorobné ztučnění vnitřních orgánů. Rozsah problému je tak veliký, že začíná ohrožovat ekologickou rovnováhu v parku. Vědci se snaží přijít na to, co může způsobovat nemoc u dosud zdravých plazů. Po dlouhém hledání jim pomohla příčinu zdejší katastrofy odhalit další nehoda. V tamní řece náhle uhynuli sumci. Vědci při pitvě jejich vnitřních orgánů zjistili, že se v těle těchto ryb začaly usazovat toxiny. Ty u sumců vyvolaly slabší formu pansteatitis. Ryby s ní sice přežívaly, oslabené se ale staly hlavním jídelníčkem zdejších krokodýlů, u kterých se nemoc plně rozvinula. Příčinou usazování toxinů ve zdejších vodách je postavení nedaleké přehrady na území Mosambiku. Kvůli přehradě se v tamní řece zvedla vodní hladina a tok se zpomalil. Průmyslové jedy, které řeka přináší, se tak začaly usazovat v jílovitém dně řeky. Právě na jílovitém dně se živí místní sumci. I když vědci znají příčinu problému, v současné chvíli ho nejsou schopni vyřešit.

25. 2. 21.00 – Koloběh života: Ovocný sad


Kvetoucí ovocné stromy, pestrobarevné louky, bzukot včel a ovoce zralé k nakousnutí – tradiční ovocné sady jsou v našem věčně uspěchaném světě vítanými oázami klidu. Jako živý památník naší dlouholeté pěstitelské kultury jsou pro matku přírodu zároveň velmi cenným přínosem. Ovocné sady vytvářejí přirozené prostředí pro růst vzácných bylinek a trav, takže lákají k návštěvě také různorodé druhy zvířat a hmyzu. Ať už jde o lišky, motýly nebo vcelku běžné rehky zahradní, ovocné oázy hýří životem. Vysoké koruny stromů navíc představují skvělé místo pro všemožná hnízda, takže jablka, hrušky, třešně nebo ořechy nakonec nejsou lahůdkami určenými výhradně pro mlsné lidské jazýčky.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 9. týden26. 2. 20.00 – Bitva u Rio de la Plata

Jeden z největších symbolů nacistické nadvlády na moři, kterým byla bitevní loď Admiral Graf Spee, rozpoutal v úvodních měsících druhé světové války mezi spojeneckými obchodními loděmi hotové peklo. Rychle se proto stala Churchillovým terčem číslo jedna. Po bitvě s dvěma britskými plavidly Commodore Henry Harwood a Captain Hans Langsdorff se loď Graf Spee konečně ocitla v úzkých. Ale až poté, co britská tajná služba záměrně nechala uniknout falešnou zprávu, že u Rio de la Plata čeká na německé plavidlo velká flotila anglických lodí.

27. 2. 18.00 – Vetřelci dávnověku V (Záhadná Nazca)

Ve 20. století byly nalezeny tzv. geoglify tedy obrazce na planině Nazca, které jsou vidět pouze z letadla, tedy z nebe. Jsou na nich zvířata, geometrické symboly i obraz bytosti podobné nějakému mimozemšťanovi. Největší postava měří téměř tři sta metrů. Údajně je vytvořili lidé z kmenu Nazca. Po staletí zůstaly obrazce stejné. V poušti skoro vůbec neprší, jsou tam proto ideální podmínky. Jedna teorie tvrdí, že indiáni uměli létat balónem. Druhá teorie tvrdí, že obrazce udělali lidé, kteří se setkali s mimozemšťany nebo sami mimozemšťané. Je tam také trojúhelník o délce strany deset kilometrů. Když si obrazce rozebereme, zjistíme zajímavá fakta. Například obraz pavouka zobrazuje souhvězdí Orionu. Velmi zajímavá je postava tzv. astronauta, která jednou rukou mává jako by se někdo loučil či vítal. Starověké město Tiwanaku bylo podle legend postaveno bohy. Ve zdech jsou vytesány hlavy podivných bytostí s protáhlými obličeji. V této oblasti byly právě objeveny lebky bytostí s protáhlými hlavami. Jeden z vědců uvedl, že univerzálním jazykem by mohla být matematika. Proto tedy záhadné matematické obrazy ve starověkých geoglifech.

27. 2. 19.00 – Iluzionista na stopě magie

Neuvěřitelné historky z velehor popohnaly uznávaného iluzionistu Dana Whita na cestu do himálajského státu Nepál. Místní věří, že v nedaleké oblasti žijí mniši, kteří mají nadpřirozené schopnosti a používají je k tomu, aby ublížili každému, nebo dokonce zabili každého, kdo jim zkříží cestu. Aby otevřel dveře, jež cizincům normálně zůstávají zavřeny, spoléhá se Dan na své vyhlášené schopnosti iluzionisty. Rozhodl se totiž najít aspoň jednoho z těchto obávaných čarodějných mnichů. Po namáhavé cestě se mu to skutečně podaří a zažívá setkání tváří v tvář, jaké nikdo nečekal.

27. 2. 20.00 – Svět kalných vod (Na počátku bylo bahno)

Voda a kalné usazeniny jsou bez debat nejplodnějším prostředím nových forem života na naší planetě. Všechno, co na Zemi žije, se totiž vyvinulo přímo z mikroorganismů, pro které je právě takové prostředí domovem. Velice významný ekosystém je jako složitá skládanka: každý kousek má své vlastní místo i roli v přežití celku. Pobřeží Guyany jsou právě takovým bohatým ekosystémem. Představují volnou hranici mezi atlantským oceánem a jihoamerickým kontinentem. Vynikající miniseriál Svět kalných vod zve na plavbu po řece Kaw, výpravu po bahnitých zákoutích jejího ústí i leteckou expedici nad mokřady. Průzračná voda je sice krásná, ale kolébkou života je prostě bahno. A bahno není nuda, pronikněte do tajemství ekosystému mokřadu.

27. 2. 21.00 – Žralokozilla

Na oslavu pětadvacetiletého výročí vzniku dokumentárního seriálu Shark Week byl oživen největší žralok, který kdy brázdil oceány naší planety: megalodon. Více než patnáctimetrový prehistorický dravec o váze 20–30 tun dorůstal do velikosti keporkaka. Jenže na rozdíl od mírumilovné velryby byl vyzbrojený 250 patnácticentimetrovými ostrými zuby umístěnými v téměř dva metry široké tlamě. Díky tomu všemu megalodon disponoval zdaleka nejsilnějším stiskem ze všech tvorů v dějinách Země. Sledujte, jak štáb doplněný o posily z Krotitelů mýtů rekonstruuje podobu obávané Žralokozilly a vystaví její masivní hydraulické čelisti zkoušce.

28. 2. 19.00 – Tony Robinson: Olympiáda a dějiny

Protože se letní olympiáda v roce 2012 odehrála prakticky na jeho dvorku, britský herec a komik Tony Robinson pozval kameru na místa, kde strávil svá mladá léta. Díky tomu odhalil místní dějiny, které se táhnou tisíciletí zpátky v čase. A spolu s nimi i příběh moderních olympijských her, jež v dokumentárním filmu Tony Robinson: Olympiáda a dějiny vystupují jako stroj času. Tony cestuje zpátky do minulosti a objevuje život v době bronzové i železné. Ale aby zjistil, co dává olympiádě její magickou auru, musí se ponořit do historie vlastní rodiny a svého rodného města.

1. 3. 20.00 – Nejdrsnější vlaky světa (Indie)


Vzhůru do Indie, kde hrají vlaky zásadní roli v chodu země. Železnici tu zřídili Britové, ale každodenně ji využívá 18 milionů lidí, a proto jsou vlaky nepředstavitelně přecpané. Na lístky se tu stojí obrovská fronta. Vlak přijíždí s více než 3 hodinami zpoždění, ale výjimkou není ani pětihodinové zpoždění, navíc vlak přijíždí na úplně jiné nástupiště, než na které měl přijet. Uvnitř je přelidněno, lidé sedí, stojí a spí, kdekoli je to možné. Uvnitř je vedro, někdy až 50 °C! Vlakem prochází prodejci vody a zeleniny (k prodeji je jen nakrájená okurka). Gandi při svém boji za nezávislost projel celou zemi. Vždy cestoval 3. třídou, která je doposud známá jako Gandhiho třída. Nově byly zavedeny ženské vagony. Nádraží v hlavním městě Dillí má 16 nástupišť a je jedním z největších v Indii. A jaká je horská železnice na úbočí Himálaje?

Unikátní dokumenty, vysílané v 9. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka